BT Medical - шаблон joomla Скрипты
ΤΜΗΜΑΤΑ

Στο τμήμα βραχείας νοσηλείας της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκτελούνται μικρής διάρκειας επεμβάσεις και με παραμονή στο νοσοκομείο ολίγων ωρών, έτσι ώστε να αποσυμφορούνται τα κεντρικά χειρουργεία και να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι ασθενείς.

 

Τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι: κλασματικές αποξέσεις, εκκενωτικές αποξέσεις σε περιπτώσεις παλινδρόμου κυήσεως και ατελούς αποβολής, τεχνητές διακοπές της εγκυμοσύνης, διαγνωστικές και χειρουργικές υστεροσκοπήσεις, βιοψίες μαστού, αιδοίου και τραχήλου, κωνοειδείς εκτομές και βιοψίες του τραχήλου, μαρσιποποίηση και αφαίρεση κύστεων βαρθολινείου αδένα, πλαστική κόλπου και διατομή παρθενικού υμένα.

 

Στο τμήμα Ουρογυναικολογίας και Διαταραχών του Πυελικού Εδάφους   εκτιμώνται και η αντιμετωπίζονται ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα  του κατωτέρου ουροποιητικού και του πυελικού εδάφους στις γυναίκες.

Τον Μάιο του 2014 το τμήμα αναγνωρίστηκε  επισήμως από την European Board and College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG) και την European Urogynaecological Association (EUGA) ως εξειδικευμένο κέντρο Ουρογυναικολογίας και έλαβε πιστοποίηση ως κέντρο εκπαίδευσης στην Ουρογυναικολογία.

 

Στο τμήμα Ουρογυναικολογίας εξετάζονται γυναίκες άνω των 16 ετών, με συνήθη αίτια προσέλευσης τα εξής:

·         Ακράτεια ούρων από προσπάθεια

·         Επιτακτική ακράτεια

·         Επιτακτική ούρηση

·         Συχνοουρία - Νυκτουρία

·         Υπολειμματική ή διακοπτόμενη ούρηση

·         Δυσουρικά ενοχλήματα

·         Υποτροπιάζουσες κυστίτιδες

·         Ακράτεια κατά τη σεξουαλική επαφή

·         Νευρογενή κύστη

·         Κολπική χαλάρωση και χαλάρωση του πυελικού εδάφους:
Κυστεοκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη

·         Πρόπτωση μήτρας ή κολοβώματος κόλπου μετά από υστερεκτομία

 

Αντικείμενο του ιατρείου Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης είναι η διερεύνηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων τα οποία παρουσιάζονται στην περιεμμηνόπαυση, και η θεραπευτική τους αντιμετώπιση, η αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και ο έλεγχος του οστικού μεταβολισμού σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

 

Η εμμηνόπαυση θεωρείται συνέχεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας και χαρακτηρίζεται από βαθμιαία ελάττωση των οιστρογόνων.

Η ελάττωση αυτή ευθύνεται για την εμφάνιση αγγειοκινητικών συμπτωμάτων ποικίλης βαρύτητας και διάρκειας, διαταραχές του ψυχισμού, ατροφία του κόλπου, διαταραχή της libido με αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας. Αυξάνονται επίσης οι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και η οστική εναλλαγή με αποτέλεσμα την εμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.

 

Στο ιατρείο γίνεται α) αξιολόγηση των συμπτωμάτων με τη χρήση ερωτηματολογίων, β) έλεγχος των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και γ) μελέτη της οστικής εναλλαγής. Ανάλογη με τα αποτελέσματα της διερεύνησης είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση και η συμβουλευτική έτσι ώστε η γυναίκα να εισέλθει στην τρίτη ηλικία με όσο είναι δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας.

 

Το αντικείμενο του ιατρείου είναι τα γυναικολογικά προβλήματα που εμφανίζονται σε κορίτσια από τη βρεφική ηλικία, έως και την ενηλικίωσή τους.

Το συνηθέστερα προβλήματα σε κορίτσια της παιδικής ηλικίας είναι η αιδοιοκολπίτιδα και η σύμμυση των χειλέων, ενώ οι έφηβες συνηθέστερα προσέρχονται με προβλήματα που αφορούν διαταραχές της περιόδου.

 

Το ιατρείο παρακολουθεί επίσης κορίτσια με σπανιότερες συγγενείς παθήσεις και αναλαμβάνει την αποκατάσταση ανωμαλιών των έσω και έξω γεννητικών οργάνων.

Ειδικότερα, γίνεται αποκατάσταση σε κορίτσια με συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων, διαταραχές ανάπτυξης του φύλου, σύνδρομο απλασίας μήτρας κόλπου και περιπτώσεις πολύπλοκων συγγενών ανωμαλιών της μήτρας.

Επίσης γίνεται θεραπεία πρόκλησης της ήβης και στη συνέχεια παρακολούθηση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης  σε κορίτσια με καθυστέρηση ήβης (σύνδρομο Turner, σύνδρομο Swyer, πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια, υπογοναδοτροφικός υπογοναδισμός).

 

Το ιατρείο συνεργάζεται με διαιτολόγο και ενδοκρινολόγο του νοσοκομείου καθώς και με τα τμήματα οικογενειακού προγραμματισμού και γυναικολογικής υπερηχογραφίας.

Υπάρχει επίσης εξωτερική συνεργασία με τα παιδιατρικά Νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» για θέματα παιδοενδοκρινολογίας και ανάπτυξης. 

Το κέντρο του Οικογενειακού Προγραμματισμού αποτελεί τμήμα της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα και ασχολείται κυρίως με την Ευγονική.

Πέρα από τις καθιερωμένες ιατρικές υπηρεσίες, το τμήμα παρέχει επίσης πληροφόρηση σε εφήβους και νέους κυρίως ανθρώπους σχετικά με την αντισύλληψη.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζονται διαλέξεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία και ιδρύματα σχετικά με την «Αντισύλληψη και Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση».

Στα πλαίσια της κοινωνικής δραστηριότητας του Κέντρου παρέχουμε επίσης πληροφόρηση για σεξουαλική υγεία και ιατρική γυναικολογική παρακολούθηση σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε Νοσοκομεία ή σε τομείς φροντίδας υγείας όπως οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, τα εξαρτημένα από ουσίες άτομα, εγκαταλελειμμένα παιδιά, κακοποιημένες γυναίκες κλπ.

Επίσης το Κέντρο λειτουργεί και απογευματινές ώρες δύο φορές την εβδομάδα με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας ατόμων που δεν έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν πρωϊνές ώρες λόγω εργασίας κλπ.

 

Το κέντρο συμμετέχει σε ερευνητικά πρωτόκολλα και ασκεί ερευνητική δραστηριότητα, αποτελέσματα της οποίας είναι ανακοινώσεις σε ιατρικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε περιοδικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το κέντρο είναι επίσημο εκπαιδευτικό Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού διαπιστευμένο από το Υπουργείο Υγείας. 

 

Το ιατρείο των Επανειλημμένων Αποβολών βρίσκεται στο Παράρτημα της οδού Λαμψάκου 6 και λειτουργεί καθημερινά. 

Αντιμετωπίζει περιπτώσεις ζευγαριών με αποβολές αλλά και περιπτώσεις ζευγαριών με επανειλημμένες αποτυχίες στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση με καλά έμβρυα.

Είναι σε στενή συνεργασία με την Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και το Τμήμα Στειρότητος της Κλινικής ως προς το Κλινικό και Ερευνητικό μέρος και με τα εργαστήρια Ανοσοβιολογίας και Αιματολογίας του Νοσοκομείου ως προς το εργαστηριακό μέρος.

Συνεργάζεται επίσης με το Αιματολογικό Εργαστήριο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

 

Σκοπός του Ιατρείου είναι η κατά το δυνατόν διεξοδικότερη διερεύνηση των αιτίων υπογονιμότητας των ζευγαριών που προσέρχονται και η προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Λόγω της εξειδίκευσης στον τομέα αυτό, προσέρχονται ασθενείς από όλη την Ελλάδα. 

Από την ίδρυσή της, το 1987, έως σήμερα, η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει να καταδείξει σημαντική ερευνητική και κλινική δραστηριότητα στο χώρο της ανθρώπινης αναπαραγωγής και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

Οι τεχνικές που πραγματοποιούνται στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι οι εξής:

 

·         Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

·         Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

·         Κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων (slow freezing technique & vitrification)

 

Τον Μάρτιο 2014 το τμήμα Αναπαραγωγικής Ιατρικής της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" αναγνωρίστηκε επισήμως ως Ευρωπαϊκό κέντρο Εκπαίδευσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής από το European Board and College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG) και την European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) και έλαβε πιστοποίηση ως κέντρο εκπαίδευσης στην Αναπαραγωγική Ιατρική.

 

  • Στειρότητας Γονιμότητας και  Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας
  • Ανοσολογίας της Κυήσεως 

Λαπαροσκόπησης 

Υστεροσκόπησης 

 

Στο ιατρείο Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του πρωκτού.

Η κολποσκόπηση είναι μια διαγνωστική διαδικασία όπου με τη χρήση του κολποσκοπίου και την εφαρμογή διαλύματος οξικού οξέος αξιολογούμε βλάβες στον τράχηλο, το αιδοίο και τον πρωκτό.

Στο ιατρείο υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης των προκαρκινικών αλλοιώσεων του κατώτερου γεννητικού συστήματος με laser ή ηλεκτροδιαθερμία σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Η κολποσκόπηση δεν αποτελεί μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου όπως το τεστ Παπανικολάου.

Η εξέταση εκτελείται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, οι οποίες είναι οι εξής:

·         Παθολογική κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου

·         Κλινικά ύποπτος τράχηλος

·         Ύπαρξη οξυτενών κονδυλωμάτων περινέου στη γυναίκα ή σε σεξουαλικό σύντροφό της

·         Κολπική αιμόρροια μετά από σεξουαλική επαφή ή ενδιάμεση κολπική αιμόρροια

·         Επανειλημμένες τραχηλίτιδες αφού έχει αποκλεισθεί ο μικροβιακός παράγοντας

·         Κνησμός, καύσος, ερεθισμός αιδοίου, περινέου, πρωκτού ή ένδειξη ύπαρξης σκληρυντικού λειχήνα.

 

Από το 2007 στα πλαίσια του Προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού προτείνεται η χορήγηση τόσο του τετραδύναμου όσο και του διδύναμου εμβολίου με τις εμπορικές ονομασίες Gardasil και Cervarix. 

 

Το Ογκολογικό Τμήμα της Κλινικής αντιμετωπίζει ασθενείς με κακοήθη νεοπλάσματα του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στην πρωτογενή θεραπεία νέων ασθενών αλλά και την δευτερογενή θεραπεία και αντιμετώπιση υποτροπών παλαιότερων ασθενών.

Το Ογκολογικό Τμήμα της κλινικής αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο Γυναικολογικής Ογκολογίας λόγω της μεγάλης επιστημονικής, κλινικής και εργαστηριακής προσφοράς του.

Το τμήμα από το Νοέμβριο 2007 αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) και έλαβε πιστοποίηση ως κέντρο Εκπαίδευσης Γυναικολογικής Ογκολογίας.

Το Τμήμα εκπαιδεύει 2 ιατρούς (Fellow) στην Γυναικολογική Ογκολογία με 3ετή θητεία και εκπαίδευση στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.       

Το Oγκολογικό Tμήμα της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Kλινικής του  Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτει 25 κλίνες ασθενών.

Το νοσηλευτικό τμήμα απαρτίζεται απο 6 μαίες – μόνιμο προσωπικό καθώς και γραμματειακή υποστήριξη.

Το Τμήμα δέχεται επί καθημερινής βάσεως έκτακτα ογκολογικά περιστατικά και κάθε Τρίτη προγραμματισμένες επισκέψεις και επανέλεγχο ασθενών.

Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται πάντοτε μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ογκολογικού Συμβουλίου.

Το Ογκολογικό Συμβούλιο απαρτιζόμενο από Χειρουργούς – Γυναικολόγους  Ογκολόγους, Ακτινοθεραπευτές, Παθολόγους – Ογκολόγους και Παθολογοανατόμους συνέρχεται κάθε Τρίτη 13:00 – 15:00 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Στο συμβούλιο συζητώνται και αναλύονται ογκολογικές περιπτώσεις της κλινικής αλλά και εξωτερικών ασθενών.

 

 

 

Η Μονάδα Μαστού της Α΄ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί από το έτος 1979 και εδράζεται στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», οδός Β. Σοφίας 80 & Λούρου 1, με δύναμη 12 κλινών για τις εσωτερικές ασθενείς.

Το Εξωτερικό Ιατρείο Μαστού, λειτουργεί στο 2ο όροφο της οδού Λαμψάκου 6. 

Η αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού στο Τμήμα μας περιλαμβάνει όλες τις μεθόδους χειρουργικής του καρκίνου μαστού.

Μετά από την ολοκλήρωση της σταδιοποίησης, χειρουργικής αντιμετώπισης και την συνεδρία του Ογκολογικού Συμβουλίου, οι ασθενείς παραπέμπονται για επικουρική θεραπεία,  συστηματική (χημειοθεραπεία) ή τοπική (ακτινοθεραπεία) στα συνεργαζόμενα τμήματα.

Ακολούθως οι ασθενείς παρακολουθούνται περιοδικά και αδιάλειπτα για πολλά έτη στα Εξωτερικά Ιατρεία Μαστού, όπου και αντιμετωπίζεται κάθε πρόβλημα των ασθενών, με τα συνεργαζόμενα Ειδικά Τμήματα.

Το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Μαστού, έχει πιστοποιηθεί από την ESGO (Accreditation of the European Society of Gynecologic Oncology) από το 2007.

Η Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική έλαβε κατόπιν ελέγχου Πιστοποίηση Εκπαίδευσης και Λειτουργίας από την EBCOG (Accreditation of the European Board and College of Obstetricians and Gynecologists) από το 2008.

Επίσης το Τμήμα Μαστού πληρεί όλες τις προδιαγραφές και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της EUSOMA (European Society of Mastology) ως μέλος του Breast Centres Network, του διεθνούς δικτύου Κλινικών Κέντρων Μαστού με αποκλειστικό προσανατολισμό στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του Μαστού (υλοποίηση προγράμματος του ESO - European School of Oncology).

 

Η Μονάδα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων στη Μαιευτική – Γυναικολογία από τις 11 Απριλίου 2008 αναγνωρίστηκε από την European Board and College of Obstetrics and Gynecology (EBCOG) και την European Association of Perinatal Medicine (EAPM) και έλαβε πιστοποίηση ως κέντρο εκπαίδευσης Εμβρυομητρικής Ιατρικής.

Τμήμα Προγεννητικού Ελέγχου το οποίο στεγάζεται στο παράρτημα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Λαμψάκου 6, στο οποίο πραγματοποιούνται τα ακόλουθα:

 

·         Λήψη τροφοβλάστης

·         Αμνιοπαρακεντήσεις

·         Λήψη εμβρυικού αίματος

·         Εκλεκτικές μειώσεις

·         Ενδομήτριες μεταγγίσεις

·         Έλεγχος πληθυσμού (screening) στο 10 τρίμηνο με μέτρηση αυχενικής

         διαφάνειας, ρινικού οστού , PAPPAFreeBHCG.

·         U/S Μαιευτικά δεύτερης γνώμης σε παθολογία κύησης.

·         U/S Β΄επιπέδου στις 21-23εβδομάδες κύησης (συμπληρωματική

         μέτρηση μήκους τραχήλου μήτρας και Doppler μητριαίων αγγείων)

·         Έλεγχος  Βιοφυσικής δραστηριότητας / Doppler σε κυήσεις υψηλού κινδύνου.

 

Τμήμα Εγκυμοσύνης Υψηλού Κινδύνου και Παθολογίας Κύησης το οποίο στεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην Πτέρυγα Βενιζέλου (19 κλίνες).

 

Eξωτερικό Ιατρείο Παθολογίας Κύησης το οποίο στεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», στα ΕΜΙ στο οποίο παρακολουθούνται κυήσεις υψηλού κινδύνου.