BT Medical - шаблон joomla Скрипты
ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Υπεύθυνος: Π. Δρακάκης, Αναπλ. Καθηγητής

Ιατροί: Κ. Καλλιανίδης, Αναπλ. Καθηγητής

              Δ. Μαυρογιάννη, Βιολόγος, μέλος Ε.Δ.Ι.Π

Από την ίδρυση της, το 1987, έως σήμερα, η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει να καταδείξει σημαντική ερευνητική και κλινική δραστηριότητα στο χώρο της ανθρώπινης αναπαραγωγής και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι τεχνικές που πραγματοποιούνται στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι οι εξής:

  • Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)
  • Μικρογονιμοποίηση (ICSI)
  • Κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων (slow freezing technique & vitrification)

Κατά τη χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2015, η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παρουσίασε το παρακάτω κλινικό έργο:

 

 

ΣΥΝΟΛΟ 982

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
09/2014 έως 08/2015

Αριθμός ασθενών στο ιατρείο 531
Αριθμός κύκλων IVF & ICSI 158
Λήψεις ωαρίων 154
Εμβρυομεταφορές 139

 

Τον Μάρτιο 2014 το τμήμα Αναπαραγωγικής Ιατρικής της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" αναγνωρίστηκε επισήμως ως Ευρωπαϊκό κέντρο Εκπαίδευσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής από το European Board and College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG) και την European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) και έλαβε πιστοποίηση ως κέντρο εκπαίδευσης στην Αναπαραγωγική Ιατρική.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, μελέτες προερχόμενες από τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής δημοσιεύτηκαν σε ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώθηκαν σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής και διδακτικής δραστηριότητας στη Μονάδα Υποβοηθούμενης εκπονούνται (ή εκπονήθηκαν στην περίοδο αυτή) έξι διδακτορικές διατριβές:

  1. Παρτσινέβελος Γεώργιος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος «Μελέτη της επίδρασης της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης και των θυρεοειδικών ορμονών στην invitro πρώιμων πρωτογενών ωοθυλακίων επίμυος, στη γονιμοποίηση και στην πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη στο στάδιο της βλαστοκύστης και η ανίχνευση της έκφρασης των υποδοχέων τους στα διάφορα στάδια ωρίμανσης των ωοθυλακίων».
  2. Ντινοπούλου Βασιλική, Βιολόγος «Ο ρόλος της CRH στην vitro ανάπτυξη αρχέγονων ωοθυλακίων και η δράση αυτού στην εμφύτευση».
  3. Θεοφανάκης Χαράλαμπος, Ειδικευόμενος Ιατρός στη Μαιευτική-Γυναικολογία «Καλλιέργεια ωοθυλακίων πριν το σχηματισμό του άντρου (preantral) επίμυων, με την προσθήκη ινοβλαστών (fibroblasts) καλλιεργητικού μέσου από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα (stemcells): Μελέτη με μορφολογικά κριτήρια και με γενετικούς biomarkers της vitro ωρίμανσης και της γονιμοποίησης και της ανάπτυξης των προεμβρύων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης».
  4. Δουρίδας Ιωάννης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος «Γενετικοί δείκτες στην ενδομητρίωση-πολυμορφισμοί στους υποδοχείς της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSHR), των οιστρογόνων (ERα) και της αντιμυλλέριας ορμόνης τύπου ΙΙ (AMHRII)».
  5. Κατσάκος Ιωάννης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος «Κλινικά και βιολογικά χαρακτηριστικά των διαφόρων πολυμορφισμών στα γονίδια που κωδικοποιούν τον υποδοχέα της FSH, τους οιστρογονικούς υποδοχείς ERa και Erb και τον υποδοχέα της AMH σε πρωτόκολλα ωοθηκικής διέγερσης με rFSH και rLH».
  6. Μαμά Ευδοξία, Ειδικευόμενη Ιατρός στη Μαιευτική-Γυναικολογία «Ανίχνευση των πολυμορφισμών της ωχρινοτρόπου ορμόνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε πρωτόκολλα εξωσωματικής γονιμοποίησης».