BT Medical - шаблон joomla Скрипты
ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΒΟΛΟΜΙΚΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Το ερευνητικό ενδιαφέρον του Εργαστήριου Μεταβολωμικής και Μεταβολισμού της Κύησης έχει εστιαστεί σε τρεις ξεχωριστούς άξονες:

  • την κατανόηση του διάμεσου μεταβολισμού σε κυήσεις που επιπλέκονται από διαβήτη της κύησης με σκοπό την ανάπτυξη νέων βιοδεικτών που η χρήση τους θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των κυήσεων.
    Η ανάδειξη νέων βιοδεικτών αναμένεται να οδηγήσει μακροπρόθεσμα, στην διαγνωστική και θεραπευτική τους αξιοποίηση στο κλινικό επίπεδο και στην υποστήριξη της κλινικής φροντίδας.
  • την κατανόηση των βιολογικών ιδιοτήτων των μεσεχυματικών βλαστικών κυττάρων του αμνιακού υγρού με σκοπό την χρήση τους ως “bus” για την μεταφορά γονιδιώματος ή για τη γενετική καθοδήγηση στα πλαισια της γονιδιακής τροποποίησης των κυττάρων.
  • την κατανόηση των βιολογικών ιδιοτήτων και δημιουργία των προτύπων των καρκίνων του αιδοίου, του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου και του μελανωματος του γυναικολογικού καρκίνου.

Το Εργαστήριο επίσης αναπτύσσει Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εξειδικευμένων στελεχών στις τεχνολογίες αιχμής σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού:

  • Department of Obstetrics and Gynecology, University of Perugia, Italy,
  • Academic Medical Center of the University of Amsterdam,
  • Biocrates Life Sciences AG, Innsbruck, Austria

Το Εργαστήριο συνεργάζεται στενά με το Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όσον αφορά τις καινοτόμες τεχνολογικές προσεγγίσεις (γονιδιωματική, μεταγραφωμική και πρωτεωμική) οι οποίες αφορούν σύγχρονα θέματα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας και της Βιολογίας των Βλαστικών Κυττάρων.

Τεχνολογίες και Τρέχουσες Ερευνητικές Δραστηριότητες

Οι ερευνητικές προσεγγίσεις της ερευνητικής ομάδος του Εργαστηρίου έχουν οδηγήσει σε σημαντική συνεισφορά στην διερεύνηση και διευκρίνιση των μηχανισμών νόσων-μοντέλων των πεδίων

  1. της Εμβρυομητρικής Ιατρικής όπως η γενετική του σακχαρώδους διαβήτη της  κύησης (GDM),
  2. της βιολογίας των βλαστικών κυττάρων, όπως η συστηματική μελέτη των λειτουργικών ιδιοτήτων των μεσεγχυματικών κυττάρων του αμνιακού υγρού (ΑF-MSCs) και
  3. της Γυναικολογικής Ογκολογίας με τη ολιστική μοριακή μελέτη των προτύπων έκφρασης του γυναικολογικού καρκίνου και την ανάδειξη αξιόπιστων βιοδεικτών των προ-καρκινικών σταδίων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τη χρήση πρωτεωμικής.