BT Medical - шаблон joomla Скрипты
homepage-slider.jpg

Υπεύθυνος: Π. Κουτρουμάνης, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ.

Ιατρός: Μ. Θεοδωρά, Λέκτορας

           Γ. Παρτσινέβελος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος

Η Αίθουσα Τοκετών, στην οποία λειτουργικά υπάγεται και το Τμήμα Παραλαβής Επιτόκων, αποτελεί ένα τμήμα ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Μαιευτηρίου.

Η προσέλευση της εγκύου για τοκετό γίνεται στο Τμήμα Παραλαβής Επιτόκων, όπου μετά από τη λήψη του ιστορικού της, με έμφαση στα στοιχεία που αφορούν την παρούσα κύηση, ακολουθεί η ακρόαση των εμβρυϊκών καρδιακών παλμών και η κλινική εξέταση προς επιβεβαίωση ή αποκλεισμό της διάγνωσης της έναρξης του τοκετού.

Σε περίπτωση που δεν έχει αρχίσει ο τοκετός, καταγράφονται τα ευρήματα, τόσο από την εξέταση της εγκύου, όσο και του εμβρύου, και ενημερώνεται η έγκυος για τα φαινόμενα, που θα σημάνουν την έναρξη του τοκετού και θα την οδηγήσουν στο Μαιευτήριο.

Αν η διάγνωση της έναρξης του τοκετού δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, η επίτοκος εισάγεται στην Κλινική.

Μετά από ευπρεπισμό των εξωτερικών γενετικών οργάνων, κένωση της ουροδόχου κύστης με ούρηση ή καθετηριασμό και κένωση του εντέρου με υποκλυσμό, η επίτοκος οδηγείται στην Αίθουσα Τοκετών.

Στο Τμήμα Παραλαβής Επιτόκων, εξετάζεται επίσης η έγκυος με παθολογία της κυήσεως και, επί ενδείξεων, εισάγεται στο Τμήμα Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση.

Στην Αίθουσα Τοκετών η επίτοκος βρίσκεται υπό συνεχή καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση, ενώ εκτιμάται η πορεία του τοκετού με κολπική εξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που εξατομικεύονται ανάλογα με την ταχύτητα εξέλιξης του τοκετού. Παράλληλα γίνονται οι ενδεικνυόμενες ιατρικές παρεμβάσεις (τεχνητή ρήξη θυλακίου, έναρξη ωδινοποιητικής αγωγής κ.α.) κατά περίπτωση.

Η εισαγωγή του νέου παρτογράμματος, του διαγράμματος παρακολούθησης του τοκετού, στοχεύει στην πιο ακριβή καταγραφή της εξέλιξης του τοκετού σε συνάρτηση με τη διαστολή του τραχήλου, την εμπέδωση της κεφαλής αλλά και τις ιατρικές παρεμβάσεις.

Η οπτική/γραφική αυτή αναπαράσταση εξυπηρετεί επίσης στη γρήγορη αναγνώριση και ανάλογη δράση σε όποια καθυστέρηση ή παρεκτροπή από το φυσιολογικό.

Η επίτοκος μεταφέρεται στην Αίθουσα Μαιεύσεως προς επίτευξη του τοκετού με την ολοκλήρωση του σταδίου της εξωθήσεως και της υστεροτοκίας.

Η Αίθουσα αυτή είναι εξοπλισμένη με καρδιοτοκογράφο, μηχάνημα αναισθησίας-αναλγησίας, επαρκή φωτισμό, τράπεζα εργαλείων και μηχάνημα ανάνηψης νεογνού.

Στην Αίθουσα Τοκετών, όπου κάθε χρόνο διακινείται ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών, το δωδεκάμηνο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 – Αυγούστου 2015 διεκπεραιώθηκαν συνολικά 3.577 περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα διενεργήθηκαν:

 

Φυσιολογικοί Τοκετοί   1826
Καισαρικές Τομές   1637
Εμβρυουλκίες   114
ΣΥΝΟΛΟ   3577
Εκκενωτικές-Μαιευτικές αποξέσεις επί ατελών εκτρώσεων   113
Εκκενωτικές-Μαιευτικές αποξέσεις επί παλινδρόμων κυήσεων   281
Διακοπές Κυήσεων επί πασχόντων εμβρύων   33
Διακοπές Κυήσεων επί ενδομητρίων θανάτων   28
Περιδέσεις Τραχήλου   36
ΣΥΝΟΛΟ   491

Υπεύθυνος: Β. Σκουδαρόπουλος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Ιατρός: Α. Γιάννος, Επιμελητής Β΄ Ε.Σ.Υ.

Οι λεχωϊδες της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» νοσηλεύονται στις πτέρυγες Πετσάλη, Κόνσολα, Λαμπράκη και Κασκαρέλη.

Η δύναμη των 4 πτερύγων ανέρχεται σε 55 κρεβάτια. Αναλυτικά η πτέρυγα Πετσάλη διαθέτει 19 κρεβάτια εκ των οποίων ένα μονόκλινο και 4 δίκλινα, η πτέρυγα Κόνσολα που πρόσφατα ανακαινίσθηκε 20 κρεβάτια, η πτέρυγα Λαμπράκη 4 κρεβάτια (2 μονόκλινα και 2 δίκλινα) και η πτέρυγα Κασκαρέλη 12 κρεβάτια.

Στις συγκεκριμένες πτέρυγες νοσηλεύονται λεχωϊδες οι οποίες έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή και ασθενείς οι οποίες έχουν υποβληθεί σε απόξεση του ενδομητρίου για μαιευτικούς λόγους.

Ο μέσος όρος των ημερών νοσηλείας στις πτέρυγες λεχωϊδων είναι 3 ημέρες για αυτές που γέννησαν φυσιολογικά και 3 – 4 ημέρες για τις λεχωϊδες που υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή.

Κατά τη νοσηλεία τους οι λεχωϊδες ελέγχονται σε καθημερινή βάση από τους ιατρούς των τμημάτων κλινικά και εργαστηριακά.

Καθημερινή είναι και η εξέταση των νεογνών από τους παιδιάτρους.

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ 01/09/2014 ΕΩΣ 31/08/2015

 

 

Πτέρυγα Πετσάλη

Πτέρυγα Κόνσολα

Πτέρυγα Λαμπράκη

Πτέρυγα Κασκαρέλη

ΣΥΝΟΛΟ

Φυσιολογικοί τοκετοί 646 573 204 429 1852
Καισαρικές τομές 620 599 229 217 1665
Ατελείς αποβολές 0 0 0 51 51

Υπεύθυνος: Κ. Καλλιανίδης, Αναπλ. Καθηγητής

ΚΩΣΤΗ

Υπεύθυνος: Β. Παπαζεύκος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Ιατροί: Α. Ντόμαλη, Επικ. Καθηγήτρια

             Λ. Μιχαλά, Λέκτορας

             Α. Τσιγγινού, Πανεπιστημιακός Υπότροφος

Κ. ΛΟΥΡΟΥ

Υπεύθυνος: Α. Ευαγγέλου, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Ιατροί: Ν. Νασασίμπι, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

             Κ. Παππά, Επίκ. Καθηγήτρια

             Θ. Γρηγοριάδης, Επίκ. Καθηγητής

 

Οι γυναικολογικές πτέρυγες της Κλινικής είναι η πτέρυγα «Κωστή» στον πρώτο όροφο και η πτέρυγα «Κ. Λούρου» στον δεύτερο όροφο.

Στις πτέρυγες αυτές νοσηλεύονται ασθενείς με γυναικολογικά προβλήματα όπως με ινομυώματα μήτρας, προπτώσεις μήτρας, κυστεοορθοκήλες, ακράτεια ούρων, μητρορραγίες, καλοήθεις όγκους ωοθηκών, εξωμήτριες κυήσεις και διάφορες άλλες γυναικολογικές παθήσεις.

Οι κυριότερες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται είναι η κοιλιακή ολική υστερεκτομία, η κολπική υστερεκτομία, η εκπυρήνιση ινομυωμάτων, η κολπορραφία, η ανάρτηση κολπικού κολοβώματος, η αφαίρεση κύστεων και όγκων ωοθηκών, η διαγνωστική απόξεση καθώς και η λαπαροσκόπηση για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους.

Κατά τη χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2015 νοσηλεύθηκαν στην Πτέρυγα «Κωστή» και στην Πτέρυγα «Κ. Λούρου»:

 

ΣΥΝΟΛΟ 559
 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑΣ "ΚΩΣΤΗ"
ΑΠΟ 01/09/14 ΕΩΣ 31/08/15

 
ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ 123
ΚΟΛΠΙΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ 43
ΕΚΠΥΡΗΝΙΣΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΩΝ 41
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΕΧΘΕΝΤΟΣ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΟΣ 4
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ 51
ΠΡΟΣΘΙΟΠΙΣΘΙΑ ΚΟΛΠΟΡΡΑΦΙΑ 41
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΠΟΞΕΣΗ 126
PROLIFT 3
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΥΣΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΜΑΤΩΝ 40
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΗΤΡΑΣ 14
ΣΥΣΤΡΑΦΕΙΣΑ ΚΥΣΤΗ ΩΟΘΗΚΗΣ 0
ΣΑΛΠΙΓΓΕΚΤΟΜΗ 12
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΕΚΤΟΜΗ 16
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΙΣΗ 1
TVT, TVT-O 28
ΕΞΩΜΗΤΡΙΑ ΚΥΗΣΗ – ΛΑΠΑΡ. ΕΞΑΙΡΕΣΗ 6
ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ 2
ΑΦΑΙΡΕΣΗ TVT 2
ΘΗΛΕΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 1
ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ 0
ΡΗΞΗ ΚΟΛΠΟΥ 2
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΑΡΑΟΥΡΗΘΡΙΚΗΣ ΚΥΣΤΗΣ 0
ΡΗΞΗ ΧΕΙΛΕΩΝ ΑΙΔΟΙΟΥ 0
ΣΥΝΟΛΟ 677
 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑΣ "ΛΟΥΡΟΥ"
ΑΠΟ 01/09/14 ΕΩΣ 31/08/15

 
ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ 92
ΕΚΠΥΡΗΝΙΣΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΩΝ 43
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΥΣΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΜΑΤΩΝ 43
ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ 41
ΣΥΣΤΡΑΦΕΙΣΑ ΚΥΣΤΗ ΩΟΘΗΚΗΣ 4
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΕΧΘΕΝΤΟΣ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΟΣ 51
ΚΟΛΠΙΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ 41
ΠΡΟΣΘΙΟΠΙΣΘΙΑ ΚΟΛΠΟΡΡΑΦΙΑ 126
TVT, TVT-O 3
ΑΦΑΙΡΕΣΗ TVT 40
PROLIFT 14
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΠΟΞΕΣΗ 0
ΕΚΚΕΝΩΤΙΚΗ ΑΠΟΞΕΣΗ 14
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ 12
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΗΤΡΑΣ 16
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΕΚΤΟΜΗ 1
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ 28
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΙΣΗ 6
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ 2
ΡΗΞΗ ΚΟΛΠΟΥ 2
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΑΡΑΟΥΡΗΘΡΙΚΗΣ ΚΥΣΤΗΣ 1
ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΑΙΜΑΤΩΜΑΤΟΣ ΚΟΛΠΟΥ 0
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΙΑ 2

Υπεύθυνος: Α. Ροδολάκης, Καθηγητής

Ιατρός: Δ. Χαϊδόπουλος, Επικ. Καθηγητής

           Ν. Θωμάκος, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ.

           Π. Τσέτσα, Πανεπιστημιακός Υπότροφος

Το Ογκολογικό Τμήμα της Κλινικής αντιμετωπίζει ασθενείς με κακοήθη νεοπλάσματα του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στην πρωτογενή θεραπεία νέων ασθενών αλλά και την δευτερογενή θεραπεία και αντιμετώπιση υποτροπών παλαιότερων ασθενών.

Το Ογκολογικό Τμήμα της κλινικής αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο Γυναικολογικής Ογκολογίας λόγω της μεγάλης επιστημονικής, κλινικής και εργαστηριακής προσφοράς του.

Το τμήμα από το Νοέμβριο 2007 αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) και έλαβε πιστοποίηση ως κέντρο Εκπαίδευσης Γυναικολογικής Ογκολογίας.

Το Τμήμα εκπαιδεύει 2 ιατρούς (Fellow) στην Γυναικολογική Ογκολογία με 3ετή θητεία και εκπαίδευση στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Το Oγκολογικό Tμήμα της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Kλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτει 25 κλίνες ασθενών.

Το νοσηλευτικό τμήμα απαρτίζεται απο 6 μαίες – μόνιμο προσωπικό καθώς και γραμματειακή υποστήριξη.

Διεκπεραιώνει κατά μέσο όρο 8–10 χειρουργεία εβδομαδιαίως επί καθημερινής βάσεως.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις τελούνται απο το ιατρικό προσωπικό το οποίο αποτελείται απο 5 ειδικευμένους ιατρούς και 5 ειδικευόμενους.

Η εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών συνίσταται τόσο σε κλινικό- εργαστηριακό επίπεδο όσο και σε επιστημονικό με συμμετοχή σε επιστημονικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές. Ειδικά στον τομέα της χειρουργικής εκπαίδευσης οι ειδικευόμενοι ιατροί συμμετέχουν ενεργά ως βοηθοί και χειρουργοί σε όλες τις ογκολογικές επεμβάσεις.

Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν ουρολογικής αντιμετώπισης το Τμήμα έχει ως συνεργάτη τον Διευθυντή Χειρουργό Ουρολόγο κ. Ν. Κυρίτση, ενώ για περιπτώσεις που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης το τμήμα συνεργάζεται με τη Χειρουργική Κλινική του «Αρεταιείου» Νοσοκομείου.

Η λειτουργία του τμήματος εντάσσεται στα πλαίσια λειτουργίας της Κλινικής με ημερήσιο πρόγραμμα επίσκεψης θαλάμων, εκπαίδευσης και διδασκαλίας φοιτητών και ειδικευομένων.

Το Τμήμα δέχεται επί καθημερινής βάσεως έκτακτα ογκολογικά περιστατικά και κάθε Τρίτη προγραμματισμένες επισκέψεις και επανέλεγχο ασθενών.

Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται πάντοτε μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ογκολογικού Συμβουλίου – κυρίαρχου θεσμικού οργάνου του Τμήματος.

Το Ογκολογικό Συμβούλιο απαρτιζόμενο από Χειρουργούς – Γυναικολόγους Ογκολόγους, Ακτινοθεραπευτές, Παθολόγους – Ογκολόγους και Παθολογοανατόμους συνέρχεται κάθε Τρίτη 13:00 – 15:00 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Στο συμβούλιο συζητώνται και αναλύονται ογκολογικές περιπτώσεις της κλινικής αλλά και εξωτερικών ασθενών.

Η συμμετοχή φοιτητών, ειδικευομένων, μαιών αλλά και οποιουδήποτε εξωτερικού παρατηρητή ενθαρρύνεται και καλλιεργείται μέσα στα πλαίσια της καλύτερης ενημέρωσης και πληρέστερης αντιμετώπισης των γυναικών με γυναικολογικό καρκίνο.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής και διδακτικής δραστηριότητας εκπονούνται 2 διδακτορικές διατριβές:

1. Μπηλιάτης Ιωάννης – Μαιευτήρας Γυναικολόγος

«Ο ρόλος του λεμφαδένα φρουρού στον καρκίνο του ενδομητρίου»

2. Κουτρούμπα Ιωάννα – Μαιευτήρας Γυναικολόγος

«Η ανίχνευση και χαρτογράφηση του φρουρού λεμφαδένα στην αντιμετώπιση του αρχόμενου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας»

 

Κατά το χρονικό διάστημα 01/09/2014 - 31/08/2015 αντιμετωπίστηκαν 950 νέες περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου αλλά και υποτροπές παλαιών ασθενών.

 

 

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ | ΝΕΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

 
Ca τραχήλου μήτρας 248
Ca ενδομητρίου (και σαρκώματα) 305
Ca ωοθηκών 272
Όγκοι οριακής κακοήθειας 29
Ca σαλπίγγων 4
Ca αιδοίου 59
Αιματολογικό Ca 5
Ca κόλπου 17
Ca γαστρεντερικού 11
ΣΥΝΟΛΟ 950

Υπεύθυνος: Α. Πρωτοπαπάς, Επικ. Καθηγητής

Ιατροί: Ι. Χατζηπαπάς, Δ/ντής Ε.Σ.Υ.

             Δ.-Ε. Βλάχος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος

 

Η μονάδα λαπαροσκοπικής χειρουργικής της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αντιμετωπίζει ασθενείς με καλοήθεις και κακοήθεις χειρουργικές γυναικολογικές παθήσεις που έχουν ένδειξη για λαπαροσκοπική αντιμετώπιση.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά εκτός Παρασκευής στο χειρουργείο «Αραβαντινού» στον 1ο όροφο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Ο προγραμματισμός των επεμβάσεων πραγματοποιείται κυρίως μέσω των Εξωτερικών Γυναικολογικών Ιατρείων και των Γυναικολογικών Πτερύγων Νοσηλείας, καθώς επίσης και σε συνεργασία με ειδικά τμήματα της Κλινικής όπως το Τμήμα Γυναικολογικής Ογκολογίας, τις μονάδες Ουρογυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τα Ιατρεία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και Στείρωσης– Γονιμότητας.

Στη μονάδα πραγματοποιούνται κατ’ έτος 250-300 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν όλο το εύρος της γυναικολογικής χειρουργικής παθολογίας και συγκεκριμένα:

  • Διερεύνηση λαπαροσκοπική θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας
  • Διερεύνηση λαπαροσκοπική θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου
  • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της εξωμητρίου κυήσεως
  • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των εξαρτηματικών διογκώσεων
  • Λαπαροσκοπική εκπυρήνιση των ινομυωμάτων
  • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της αδενομύωσης της μήτρας
  • Ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομία για καλοήθεις παθήσεις της μήτρας
  • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της εν τω βάθει διηθητικής ενδομητρίωσης
  • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της πρόπτωσης των έσω γεννητικών οργάνων
  • Λαπαροσκοπική σταδιοποίηση του αρχόμενου καρκίνου του ενδομητρίου
  • Λαπαροσκοπική σταδιοποίηση όγκων οριακής κακοήθειας των ωοθηκών
  • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης εμπειρίας και της υψηλής εξειδίκευσης της μονάδας, παρά τη βαρύτητα μεγάλου αριθμού εκ των διενεργούμενων λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, το ποσοστό λαπαρομετατροπών είναι εξαιρετικά χαμηλό σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα.

 

ΣΥΝΟΛΟ 312

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
01/09/2014 – 31/08/2015

Κυστεκτομία 73
Εκπυρήνιση 36
Επεμβατική υστεροσκόπηση 21
Ενδομητρίωμα 25
Υστερεκτομία 18
Διαγνωστική λαπαροσκόπηση 20
Έκτοπη κύηση 15
Ανάρτηση κολοβώματος 25
Εξαρτηματεκτομία 21
Άλλα 6
Συγγενής ανωμαλία μήτρας 5
Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση - Ασκίτης 17
Εν τω βάθει ενδομητρίωση 5
Διαγνωστική υστεροσκόπηση 7
Λαπ. Υστεροσκόπηση + Λεμφαδενεκτομή 5
Λαπ. ριζική υστεροσκόπηση 1
VALS 5
Συστραφείσα κύστη 4
Λαπ. σταδιοποίηση όγκων BORDERLINE 3

Στη μονάδα εκπαιδεύονται στις αρχές της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής όλοι οι ειδικευόμενοι ιατροί της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής με σύστημα rotation διάρκειας 2-3 μηνών.

Οι ιατροί της μονάδας συμμετέχουν ενεργά στα μαθήματα των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις εκπαιδευτικές ημερίδες και λοιπές εκδηλώσεις της Κλινικής και σε μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, η μονάδα διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκπαιδευτικά σεμινάρια στην γυναικολογική ενδοσκόπηση με πρακτική εξάσκηση (hands-on) σε χοίρους ή προσομοιωτές.

Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς με μικρή ή μέτρια εμπειρία στη γυναικολογική ενδοσκόπηση, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης των ειδικευομένων με μαθήματα από αμφιθεάτρου.

Το ερευνητικό έργο της μονάδας λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι πλούσιο με μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων κατ’ έτος σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εκπονούνται επί του παρόντος (4) διατριβές με αντικείμενο την μελέτη της ενδομητρίωσης, ενώ μία ακόμη διατριβή εκπονείται σε συνεργασία με το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Η ενιαία μονάδα Ενδοσκοπικής (Λαπαροσκοπικής και Υστεροσκοπικής) Χειρουργικής της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής έχει στενή συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (ΕΕΓΕ), συμμετέχοντας ενεργά στις επιστημονικές εκδηλώσεις της και τη διοικητική της λειτουργία.

Επίσης, συμμετέχει από 5ετίας ως φορέας εκπαίδευσης στη Γυναικολογική Ενδοσκόπηση σε ετήσιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες

Hans Peter Fischer, Ph.D. Mathematical Modeling of Complex Biological Systems, From Parts Lists to Understanding Systems Behavior


Hans Peter Fischer, Ph.D, is chief scientific officer of Genedata AG, Basel, Switzerland.

Η Μονάδα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων στη Μαιευτική – Γυναικολογία από τις 11 Απριλίου 2008 αναγνωρίστηκε από την European Board and College of Obstetrics and Gynecology (EBCOG) και την European Association of Perinatal Medicine (EAPM) και έλαβε πιστοποίηση ως κέντρο εκπαίδευσης Εμβρυομητρικής Ιατρικής.

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η Μονάδα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων στη Μαιευτική – Γυναικολογία αποτελείται από: